Telefoonnummer: 0562-449797 (optie 1)
Contact formuliercontact
0562 - 449797 (optie 1)
amerikaplus@aeroglobe.nl
phone 0562 - 449797 (optie 1)

DATUM BLOGBERICHT: 20 DECEMBER 2021

Auteur: Christian Jabor


Als verantwoordelijke voor de algemene inkoop reizen Amerika ben ik uiteraard vaak in Amerika. Zoals jullie weten waren de afgelopen 20 maanden de grenzen dicht. Nu reizen naar Amerika sinds kort weer mogelijk is, was voor mij overduidelijk om gelijk weer in het vliegtuig te stappen naar Amerika om zelf uit te vinden welke voorbereidingen je moet maken en of er bepaalde beperkingen zijn op de bestemming ter plaatse. Zijn attracties open? Kun je de bekende hoogtepunten zien? Zijn de National Parks weer open? En nog veel meer vragen......En niet te vergeten het oranje reisadvies van onze overheid.

Ik heb besloten om de meest bekende nationale parken en highlights van West-Amerika te bezoeken. Dat betekent Zion, Bryce, Capitol Reef, Arches, Canyonlands, Monument Valley, Antelope Canyon en uiteraard de Grand Canyon. Ik ben gevlogen naar Las Vegas en bij aankomst was al gelijk duidelijk dat Las Vegas weer lekker druk is. Extravagante hotels en wereldklasse entertainment is nog als vanouds. Laat het over je heen komen en geniet van de drukte (als je ervan houdt). Zo niet, rij dan gelijk door naar Zion, dit is slechts 3 uurtjes rijden vanaf Las Vegas.

Als eerste kan ik melden dat alle parken gewoon toegankelijk zijn. In alle parken en highlights die ik heb bezocht was alles volledig opengesteld. Op sommige plekken waar het druk kan zijn (denk bijvoorbeeld aan een Visitor center die bij elk park aanwezig is), is een mondkapje verplicht. Maar omdat je heel veel in de buitenlucht bent kun je heel fijn en veilig zonder mondkapje op alles zien en doen.

Enkele excursies zijn iets aangepast. Zo is de maximale capaciteit voor Antelope Canyon op dit moment 50%. Als eerste betekent dit dus dat je extra vroeg je kaarten moet bestellen. De Upper Antelope Canyon heeft nu een one way beleid, dat wil zeggen dat je aan de ene kant erin loopt en aan het einde eruit loopt. Lijkt heel logisch, maar voorheen liep je door dezelfde canyon weer terug. Deze kleine aanpassing maakt het nu mogelijk om deze bekende excursie weer te boeken. Oh ja, tijdens deze excursie is een mondkapje verplicht omdat dit Navajo grondgebied is.

Over mondkapjes gesproken; bij excursies waarbij je in een minivan of busje vervoerd wordt, is uiteraard en mondkapje verplicht. Begeef je je op Navajo terrein, ook dan is het dragen van een mondkapje verplicht. Maar verder is deze verplichting er niet en is dit geheel afhankelijk van het beleid van het hotel, supermarkt of restaurant. Dit is al heel snel duidelijk; als een hotel, supermarkt of restaurant dit verplicht stelt, dan staat dit duidelijk aangegeven bij de deur. Of er staat dat het niet verplicht is maar gewenst. Ook kun je tegenkomen dat het alleen voor niet gevaccineerde verplicht is. Dit is soms even wennen, maar omdat het overal duidelijk aangegeven staat is er weinig verwarring. En overal in de buitenlucht is het nagenoeg niet verplicht.

Voordat ik vertrok bereikte mij verhalen dat veel restaurants dicht zouden kunnen zijn, maar zelfs in het laagseizoen waarin ik reisde wat bijna alles open. En die paar restaurants die wel dicht waren was het vanwege hun jaarlijkse wintersluiting en niet vanwege Covid.

Verder is mij opgevallen dat nergens is gevraagd om een vaccinatiebewijs, testbewijs of iets soortgelijks. En ook geen CoronaCheck app dus. Geen beperkingen ‘whatsoever’. En buiten de grote steden is het alleen maar genieten van de ruimte, rust en stilte.

En hoe zit het dan met het oranje reisadvies? Ja, onze overheid is van mening dat reizen naar Amerika niet wenselijk is en adviseert daarom om niet te gaan, eigenlijk net zoals bijna elk land buiten Europa. Is dit terecht? Dat mag u zelf invullen. Wat ik wel kan zeggen is dat ik geen enkel moment het gevoel heb gehad dat ik me onveilig voelde op het gebied van Covid. Ja, je moet natuurlijk zelf je verantwoordelijkheid hierin nemen. Is het ergens opeens te druk, dan vermijd je het en ga je even ergens anders heen.

Net na mijn terugkomst op 15 december zijn we in Nederland abrupt weer in volledige lockdown gegaan. Dat is weer even omschakelen, ik was net die heerlijke vrijheid in Amerika gewend. Wil je dit ook? Overweeg nog deze winter op het vliegtuig te stappen naar Amerika.