Telefoonnummer: 0543-74 53 74 (optie 1)
Contact formuliercontact
0543 - 745374 (optie 1)
amerikaplus@aeroglobe.nl
phone 0543 - 74 53 74 (optie 1)

Amerika

America, is yours to discover …

De Verenigde Staten van Amerika beslaan een gebied van ruim negen miljoen km2 en bestaan uit 50 staten. Het land heeft meer dan 260 miljoen inwoners. Het oosten heeft veel te bieden op gebied van steden, cultuur en geschiedenis, het westen staat bekend om zijn prachtige natuur waaronder de Grand Canyon. Alaska staat bekend om haar schitterende, natuurrijke kusten. De kans is groot dat u hier beren ziet.
Heeft u wel eens gedroomd? Van een reis naar de ‘glitter en glamour’ van Hollywood, of juist van een reis naar de serene rust van de Blue Ridge Mountains.
Of heeft u wel eens gedroomd van de vele lichtjes van Broadway, of van de fantastische schoonheid van de Grand Canyon. Wat uw wens of droom ook mag zijn:

America, is yours to discover …

FEESTDAGEN :

Amerika kent verschillende soorten feestdagen. Banken, postkantoren, bibliotheken en andere openbare instellingen zijn dan gesloten. Winkels en restaurants kunnen ook gesloten zijn of hanteren aangepaste openingstijden.

De belangrijkste algemene feestdagen in de VS zijn :
- 1 januari: Nieuwjaarsdag (Newyears Day)
- 3e maandag van januari: Martin Luther King Day
- 3e maandag van februari: Verjaardag Washington (Presidents Day)
- 4 juli Onafhankelijkheidsdag: (Independence Day)
- 1e maandag van september: Dag van de arbeid (Labor - Day)
- laatste maandag van mei: Dodenherdenking (Memorial Day)
- 2e maandag van oktober: Columbus Day (herdenking van de ontdekking van de nieuwe wereld)
- 31 oktober: Halloween
- 11 november: Veteran's day
- 4e donderdag van november: Dankdag voor het gewas (Thanksgiving)
- 25 december: Kerstmis

Tweede paas-, pinkster- en kerstdag (26 december) zijn in de VS geen feestdagen. Er wordt normaal gewerkt en de winkels zijn gewoon open. Naast bovengenoemde feestdagen hebben sommige staten nog lokaal vastgestelde feestdagen.

ETEN EN DRINKEN:

De meeste door ons geselecteerde hotels hebben één of meer restaurants en een coffeeshop. U kunt natuurlijk ook buiten de deur eten. Tenzij u een duur specialiteitenrestaurant uitkiest, bent u dan vaak voordeliger uit dan in het hotel zelf. Indien u de maaltijden eenvoudig houdt is een bedrag van USD 40 per dag toereikend. In goedkope coffeeshops kunt u vaak al vanaf 06.00 uur terecht (een ontbijt kost hier USD 7-9). Relatief voordelige avondmaaltijden (USD 15-25) vindt u in steakhouses, pizzeria's en Mexicaanse restaurants. Frisdrank kost gemiddeld USD 1,50-3, bier USD 3-6. Tafelreserveringen zijn in grote steden of in populaire restaurants aan te raden. Tijdens de rondreizen zal het in het algemeen moeilijker zijn zelf een restaurant te kiezen, in verband met de vertrektijden en het feit dat voor de lunch bij een bepaald restaurant wordt gestopt. Houdt u rekening met de tax die u los van de maaltijden moet betalen. In Amerika wordt geen alcohol verkocht aan personen onder de 21 jaar. Dit betekent tevens dat u zelfs dan niet in een bar wordt toegelaten, veelal met uitzondering van de hotelbar. Ook al drinkt u geen alcohol en bent u onder de 21 jaar maakt dit geen verschil. Neemt u uw identiteitsbewijs mee als u een bar bezoekt.

FOOIEN:

Het geven van fooien is in Noord-Amerika zeer normaal, te meer daar uw rekening in restaurants gewoonlijk exclusief bedieningsgeld is. Gebruikelijk is hier een fooi van ca. 15-20% bovenop het eindbedrag. In de hotels rekent de bell boy op USD 1 per koffer en het kamermeisje bij een langer verblijf op USD 1 per dag. Taxichauffeurs geeft u 15% van het eindbedrag, een gids 10 tot 15%.

Aan het einde van een groepsreis is het gebruikelijk uw waardering te laten blijken door een fooi te geven aan de chauffeur van circa USD 4,- per persoon per dag, aan de reisleider/reisleidster circa USD 6,- per persoon per dag.

GELDZAKEN:

Creditcard: Tijdens een rondreis in Amerika kunt u vrijwel niet buiten een creditcard. Wij adviseren u dringend een creditcard mee te nemen, daar u hiervan tijdens de reis veel plezier kunt beleven. Dit is een dermate gebruikelijk betaalmiddel, dat men u vreemd aankijkt indien u er niet mee betaalt. Ook is de creditcard gemakkelijk, soms zelfs vereist, bij het betalen van borgsommen voor autohuur, huur van een motorhome, motorhuur en voor hotels. In hotels vraagt men vrijwel altijd een deposito voor de eventuele door u te gebruiken extra's, ondanks het feit dat u in het bezit bent van een voucher voor de betaling van de overnachtingen. Het bezit van een creditcard voorkomt, dat u een gedeelte van uw contant geld moet gebruiken voor deze deposito's. Men vult wel een creditcardslip met bedrag in, maar verzilvert deze niet. Bij het terugbrengen van de auto of motorhome of vertrek uit het hotel volgt de definitieve afrekening. Let u er op dat de creditcardslip bij deze gelegenheid wordt gebruikt of wordt vernietigd. U kunt uw creditcard ook gebruiken voor het opnemen van geld via een bank of via een geldautomaat.

Pinpas: Ook in Amerika kunt u steeds meer gebruik maken van de geldautomaten om geld te pinnen. Uw Europas of Giropas moet hiervoor echter wel geschikt zijn. Informeert u bij uw eigen bank omtrent de mogelijkheden hierover. In Noord-Amerika kunt u dan geld pinnen bij de geldautomaten met het blauwe Cirrus-symbool.

LOKALE BELASTING:

In Amerika wordt een sales tax berekend over uw aankopen, maaltijden, autohuur, huur van motorhome, etc. Houdt u hiermee rekening bij uw aankopen, daar u pas bij de afrekening tot de ontdekking komt dat u meer geld kwijt bent dan u verwachtte. Het bedrag van de tax is meestal tussen de 3 en 10%, maar kan oplopen tot 18%.

TIJDSVERSCHIL:

Tijdens uw reis zult u te maken krijgen met tijdsverschillen. Amerika heeft verschillende tijdzones. Het is er vroeger dan in Nederland. Onderstaand enkele voorbeelden, geldig in het winterseizoen:

- Chicago 7 uur vroeger
- Denver 8 uur vroeger
- Honolulu 12 uur vroeger
- Las Vegas 9 uur vroeger
- Los Angeles 9 uur vroeger
- Miami 6 uur vroeger
- Phoenix 8 uur vroeger
- New York 6 uur vroeger
- San Francisco 9 uur vroeger

De in de prijstabellen genoemde tijden zijn lokale tijden.

VOLTAGE:

In Noord-Amerika is de netspanning 110 volt. U hebt derhalve een transformator nodig. De stopcontacten zijn er smaller. Een adapter brengt uitkomst.